Motocross

Norrahammars crossbana är endast för klubbens medlemmar.

Motocross, MX, är en motorsport som körs med motorcykel på kuperad grus- eller jordbana. En publikvänlig och TV-mässig variant är s.k. stadioncross eller supercross, som oftast körs inomhus. Det är lätt att förväxla motocross med enduro då enduro istället körs i skogen bland sten, stubbar och rötter, på en slinga som inte är preparerad. En crossbana däremot är väl iordninggjord inför tävlingar och dyrligt. Motocross är en av världens mest fysiskt krävande sporter.

I början på åttiotalet exploderade 80-kubikscrossen som tävlingsform med flera tusen utövare i åldrarna 12 till 16 år.

d092aaac-aad0-4417-ae9a-6531f70b23ca
Hur blir man crossförare?

Man behöver naturligtvis en motorcykel avsedd för motocross, en hjälm, crossbyxor och cross-stövlar samt ett ryggskydd. Därutöver kan man ha ytterligare skydd.

Hur får man börja tävla?

Man går med i en SVEMO-ansluten klubb, om man är 12 år eller äldre kör man upp för licens. Är man yngre deltar man i Guldhjälmsutbildningen i sin klubb, där man erhåller en Guldhjälmslicens. Denna berättigar föraren att deltaga i Guldhjälmstävlingar men det gäller att träna tålmodigt, för ty idén är inte att bli stjärna över en natt utan att ha ett långsiktigt mål.

Vad innebär tävlandet?

Det innebär ansvar men också spänning, äventyr och kontroll över motorcykeln. Man tävlar mot andra likasinnade crossintresserade ungdomar, såväl killar som tjejer. När man är under 13 år är det 80-kubik som gäller, när man är 13 år kan man ta steget upp till en 125:a.

Hur går en tävling till?

Efter att ha träningskört på morgonen och lärt sig banan, blir man kallad till start. Man radar upp sig bakom en startgrind och när den faller börjar heatet. Banorna inleds alltid med en startraka, som går över i en startsväng och den som är först fram väljer spår.
 

Källa: SVEMO

sv_SESwedish